AUTOMAT

Fler och fler väljer att ta automat-körkort

Den enda skillnaden mellan manuell bil och automat är växellådan. Det kan kännas som en mindre detalj, men det kommer med många fördelar för den som väljer automat.
Det blir lättare att starta bilen då man inte behöver känsla för dragläget, man behöver inte kunna välja rätt växel i rätt läge och man kan inte få motorstopp! Det är helt enkelt mindre i bilen att tänka på, så mer fokus kan läggas på vad som händer utanför bilen. Vi har ju alla 2 fötter och då är det självklart lättare med 2 pedaler istället för 3!
I helheten brukar en körkortsutbildning på automatkörkort kräva ca 20% färre körlektioner än en utbildning på manuellt körkort.

Våra bilar är utrustade med bla lineaccist, adaptiv farthållare, självparkerande, sensorer och backkamera m.m. Därmed får du inte bara körlektioner och till slut körkort, utan du får även känna på den nyaste tekniken!

 

FRAMTIDEN ÄR AUTOMATVÄXLAD

Internationellt är det vanligt med automatväxlade bilar, i Europa har den utvecklingen tagit tid och norden är sena att följa utvecklingen, men förändringen sker snabbt och vill man ha en elbil eller hybrid så finns de enbart som automat. Flera bilmärken har slutat sälja bilar med manuell växellåda. I Norge är över 70% av nybilsförsäljningen elbilar.

Nackdelen med att ta körkort på en automatväxlad bil är att man därefter enbart får köra automatväxlade bilar, och ska man köpa begagnad bil så är därmed utbudet av automatväxlade bilar begränsat, men utbudet växer stadigt!

Även på trafikövningsplatsen där du utför Riskutbildning 2 används automatväxlade bilar.

 

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ

Med ett automat-körkort får man bara köra automatväxlade bilar, MEN man kan närsomhelst häva det villkoret. Det gör man genom att boka ett nytt körprov och då på manuell bil. Vid det tillfället krävs inget teoriprov.
Under tiden du övar på att köra med manuell bil måste du, som vanligt, ha övningskörningsskylt, körkortstillstånd och en handledare med dig i bilen. Efter det manuella körprovet får du köra både automatväxlad och manuell bil UTAN handledare eller övningsskylt!

 

 

2FE917AB-C662-46A2-B891-E69350FAFDD5
IMG_5799
1B5C2A61-33F0-4DAD-BA7E-28EC36111C26