Automatväxlad bil

Det blir allt fler som väljer att ta körkort på automatväxlad bil!

Nybilsförsäljningen av bilar i Sverige idag har över hälften automatväxel.

Internationellt är det vanligt med automatväxlade bilar, i Europa har den utvecklingen tagit tid och norden är sena att följa utvecklingen, men förändringen sker snabbt och vill man ha en miljöbil el eller hybrid så finns dom enbart i automat, enda manuella miljöbilen är gasdrivna bilar. Flera bilmärken har slutat sälja bilar med manuell växellåda. I Norge så är över 70% av nybilsförsäljningen elbilar.

Nackdelen med att ta körkort på en automatväxlad bil är att man därefter enbart får köra automatväxlade bilar, och ska man köpa begagnad bil så är därmed utbudet av automatväxlade bilar begränsat, men utbudet växer stadigt!

Viktigt är också att man efter att ha tagit körkort på automat när som helst kan häva villkoret automat genom att man avlägger ett nytt körprov ( Inget teoriprov krävs den gången) och att man då uppvisar att man kan köra manuellt växlad bil på rätt sätt också. Du kan alltså i lugn och ro övningsköra med en manuellt växlad bil och sen avlägga nytt körprov!

Självklart så får du inte ut och öva själv, utan så klart med handledare, du har ju inte det körkortet!! Ännu!!

Självklart ska du klara att köra i trafik med samma krav som på manuellt växlad bil, det du vinner är ca 20 % mindre körlektioner/övningstid då bilen växlar sig själv!

Lättare att starta då du inte behöver känsla för dragläget, välja växel, helt enkelt mindre att administrera och kan inte få motorstopp!
Du har 2 fötter och då är det lättare med 2 pedaler istället för 3!!
Händerna på ratten istället för att hålla på och växla!!
Det ger mer fokus på det viktiga, trafiken och vad som händer runt om kring dig, m.m.

Vi går mot mer och mer automatiska bilar som undanröjer förarfel, de flesta olyckor som sker beror på förarfel.

Våra bilar är utrustade med bla lineaccist, adaptiv farthållare, självparkerande, sensorer och backkamera mm, mm så du får känna på den nya tekniken som allt fler bilar utrustas med!

Även på trafikövningsplatsen där du gör Risk2:an finns automatväxlad bil.

2FE917AB-C662-46A2-B891-E69350FAFDD5
IMG_5799
1B5C2A61-33F0-4DAD-BA7E-28EC36111C26