VÅR HISTORIA
1935 grundades Ljungkvists Trafikskola av Bertil Ljungkvist som drev företaget fram till 1977.
1977 köpte Stig Johnsson företaget och drev det vidare i samma namn. Stig Johnsson jobbade tidigare som chef för Davidsons trafikskola i 30 år.
1985 tog Stigs son Benny Johnsson över företaget tillsammans med sin bror Lennart Johnsson. Då bedrevs utbildning med i huvudsak inriktning på A- och B-körkort.
1988 köpte Benny ut Lennart ur företaget och har sedan dess drivit företaget på egen hand och utvecklat företaget till vad det är idag.
1992 började vi koncentrera oss enbart på B-behörighet och slutade med MC.
1998 utbildades alla lärare i EcoDriving och vi har sedan dess utbildat alla elever i sparsam och miljövänlig körning. Vi har även utbildat företag och dess personal i EcoDriving, drygt 2000 personer.
1998 Blev Benny ombedd att vara en av 3 personer som skulle skapa nya läromedlet, faktabok, körhäfte, teorihäfte, och efter mycket funderande tackade Benny ja! Tänk att vara en av 3 författare till bokmaterialet som säljs i över 100000 ex varje år och få skapa det perfekta materialet och bidra med min kunskap! kunde inte tacka nej, även om det innebar 1 dag i veckan i Göteborg under 2 år! Materialet används fortfarande så många har uppskattat vad vi gjorde!, Var otroligt roligt och givande att ha varit en del i det projektet!
1998 Lämnade Benny in en motion till lokalföreningen om en lagändring om att man inte skulle få vara fler i bilen än den var typgodkänd för och inte fler passagerare än det finns bälten för, lokalt fick den tummen upp och även riks och även riksdagen gav den gehör, så det blev lagändring!!
1999 Blodad tand, så då lämnade Benny in en motion om att få till en övergång till både ojämna och jämna hastighetsgränser! Följden av hastighetsgränser var väldigt ojämn, tex på landsväg var det ofta för mycket med 90 km/h men för sakta med 70km/h, 80km/h perfekt, lika stadstrafik, för sakta med 30km/h och för mycket med 50km/h så 40kmh perfekt, dessutom allt fler bilmärken som hade jämna hastigheter som visning med siffror och ojämna med ett streck, så huvudhastigeheterna jämna och när så passar ojämna, den motionen gick också hela vägen till riksdagsbeslut och blev verklighet, stolt över det! Vill man påverka och har goda idéer så går det påverka besluten!
2001 blev skolan diplomerad som grön trafikskola och arbete bedrevs med att certifiera skolan i systemet FR 2000. Det ger inga fördelar utåt att certifiera oss till en kostnad av ca 20000:-/år men arbetet är utfört och vi använder fördelarna med FR 2000 internt.
2006 köpte vi vår första miljöbil (Volvo V50 flexifuel). Under 2007 skaffade vi en alkomätare och i början av sommaren 2008 installerade vi alkolås på två av våra bilar. Eleverna får därmed alltid göra ett utandningsprov innan körlektionen startar för att säkerställa deras nykterhet.
2010 byttes sista bilarna som ut till godkända miljöbilar och vi erbjuder sedan dess enbart bilar med låg miljöpåverkan.
Under 2010 började vi dessutom med att klimatkompensera våra utsläpp enligt Tricoronas normer, vilket borgar för hög kvalitet. Vi var första trafikskolan i landet som gjorde det, och hoppades på att inspirera andra till att följa efter och ta sitt miljöansvar. Vi var enda skolan i Småland som klimatkompenserade sig. 2016 tog STR bort sitt engagemang med klimatkompensering, så vi försäker göra vad vi kan på egen hand numera.
2010 var också ett jubileumsår då företaget firade 75-årsjubileum och då hade också Benny drivit företaget i 25 år vilket under hela året firades med diverse erbjudanden.
2012 byttes ena Toyota Yarisen ut mot en Volvo V60 F för att bättre passa till ecodriving och för dem som har Volvo hemma och även vill ha det på trafikskolan. Övriga fordon byttes ut under våren 2014 till WV Golf GT.
2012 var Benny med som initiativtagare för uppstarten av trafiklärarutbildningen på SYAB i Kalmar och var med i ledningsgruppen till 2018 då tiden inte räckte till för det uppdraget längre. SYABs trafiklärarutbildning rankas som den bästa i landet!
2014 började vi också aktivt att påverka förbund, politiker med flera till en övergång till automatväxlade fordon i utbildning och prov. Vi kan idag inte använda dom bästa miljöbilarna eftersom dom enbart finns med automat. Vi verkar för att det ska räcka med en tilläggsutbildning i tid som dagens "halkbaneövningar" där man lär sig i slutet av utbildningen att även kunna köra växlad bil, men inte behöver visa att man kan det vid förarprovet. Det skulle också medföra att körkortet skulle bli billigare för eleven och bättre för miljön på köpet med ett genomförande fr o m 2020 senast. Bättre för miljön och säkerheten, men där är framför allt europa gammalmodigt och kommer ta tid att förändra, Tyskland ändrade sina regler på det viset 2015, hoppas Sverige snart följer efter!
2015 firade företaget 80 år och med nuvarande ägare 30 år och kom att erbjuda diverse bra erbjudanden under hela året!
2016 Vi utökade då med även utbildning på automatväxlad bil som är framtiden!!, händerna på ratten och du har två fötter och varför då ha 3 pedaler!! i
2020 köpte skolan in en elbil VW ID3 och en laddhybrid Volvo XC40 med hela 7 växlar.
2023 var ett år av positiva förändringar för trafikskolan. Stefan Greén anställdes som trafiklärare samt som teorilärare. Mohammed Saleh tog över som trafikskolechef och ägare för Ljungkvists. Till vår glädje har vi ändå kvar Benny som lärare på skolan. Våran fantastiska Ani slutade för att ta nya spännande steg i livet, och vi fick istället de nya tjejerna Ginan och Mimmie i receptionen. Utöver ändringar i personalen så införskaffade skolan sig två nya manuella Audi A3.
Vi utbildar cirka 300 elever varje år på B- behörighet 2016 och 2017 var riktigt bra år och 2018 slog alla rekord! 2019 också helt fantastiskt ch vi har stort behov av fler lärare för att ta emot alla elever, vilket tyvärr lett till begränsad service, men vi hoppas på att finna kompetent personal och hoppas på förståelse.
Vi vill vara landets bästa trafikskola och söker ständigt efter att förbättra utbildningen och vi vill leda utvecklingen. En ständig utveckling pågår i företaget för att öka såväl kompetensen på personalen som trivseln över lag på skolan.